Zorgen tot de laatste dag
Doel:
Het boekje “Zorgen tot de laatste dag: Verhalen en adviezen voor zorgprofessionals over de palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking” laat zorgprofessionals kennismaken met palliatieve zorg en bevat voorbeelden en praktische adviezen voor het verlenen van palliatieve zorg aan cliënten met een verstandelijke beperking.
Inhoud:
Het boekje beschrijft verhalen en adviezen voor zorgprofessionals over de palliatieve zorg, geordend aan de hand van een aantal thema’s. Voorbeelden van thema’s zijn signaleren, communiceren en samenwerken. Het boekje bevat casuïstiek, reflectievragen, tips en doorverwijzingen. Ook is het boekje te gebruiken voor nascholing of in een teamoverleg.
Doelgroep:
Zorgverleners van mensen met een verstandelijke beperking
Eigenaar:
Nivel
Beschikbaar via:
Hier vind je de geactualiseerde versie (2023) van het boekje:
Zorgen tot de laatste dag
Tips:
- Zorg dat er een paar geprinte exemplaren op de woning liggen zodat iedereen er doorheen kan bladeren en voor hen interessante stukjes kan lezen.
- Nieuwe medewerkers en stagiaires kun je een exemplaar geven zodat voor een eerste indruk van wat palliatieve zorg is en wat daarbij kan spelen.
- Je kunt één hoofdstuk uitkiezen om te bespreken in een teamoverleg. Het is aan te raden dat het aansluit bij een actueel thema dat speelt bij een cliënt, zodat je zo veel mogelijk aansluit bij het team. Bijvoorbeeld als er signalen zijn van een niet pluisgevoel?: Wat is een niet-pluis gevoel? Wat doe je ermee?
- Als het team geen casuïstiek heeft dan kan een casus uit ‘Zorgen tot de laatste dag’ in een teamoverleg besproken worden.
- Een andere manier om teamleden te interesseren is de lijst van thema’s (elk hoofdstuk bespreekt een thema) voor te leggen aan de teamleden met de vraag welk thema het meest leeft.
- Als er scholing over ouderen is dan kan dit boekje daarin opgenomen worden als een eerste kennismaking met palliatieve zorg.
Ervaringen:
- “ik vind het wel een heel fijn instrument. Je kan het altijd even erbij pakken voor een beetje tips, houvast.”
- “het zou ook heel mooi zijn om het te delen met nieuwe medewerkers en leerlingen, stagiaires, voor wie palliatieve zorg echt nog heel nieuw is.”
- “Het is heel overzichtelijk… je kan het erbij pakken als je het nodig hebt. Er staan casussen in. Het is heel erg op onze doelgroep gericht.“
- “Maar wij hebben ook bijvoorbeeld het onderwerp: de surprise question. Daar hebben we volgens mij wel een uur aan gespendeerd… met alleen al: wat is het nu eigenlijk? Of het niet-pluisgevoel: wat is dat, en mag ik dat benoemen en hoe mag ik dat dan benoemen, mag dat in een rapportage staan of niet? Ja, die dingen hebben we daar ook wel echt uit gehaald, en zo met elkaar doorgesproken.”
- “Door het boekje ‘Zorgen tot de laatste dag’ en de manier waarop we daarmee om zijn gegaan is onze handelingsvrijheid groter geworden. En zijn we niet meer zo bang om zaken aan te kaarten. Misschien zelfs voordat iemand in een palliatieve fase komt, om eens met familie aan tafel te gaan zitten. En het is makkelijker geworden door de tools die we hebben gekregen.”
- “Nou zelf vond ik het boekje vooral heel erg een bewustwording en dat elke situatie anders is en hoe je reageert in situaties en ja, dat ervaart mijn team ook wel zo en dat we daar dan ook weer puntjes uit kunnen halen van nou, dat kunnen we misschien ook bij die en die cliënt toepassen. Of daar hebben we nog niet aan gedacht misschien moeten we dat eens gaan doen.”
- “Gewoon makkelijk leesbaar. Voor iedereen goed leesbaar.”